Tavuk eti sektörü çevresel etkiyi nasıl en aza indirir?

Tavuk yetiştirmek ve üretmek için sağlıklı bir gezegen, tatlı su, verimli toprak ve temiz hava gerekir. Tavuk eti sektörü; sürekli yenilik yoluyla ve hayvan sağlığını titizlikle koruyarak su, tarım arazisi, elektrik, sera gazı ve diğer değerli kaynakların kullanımını önemli ölçüde azaltmayı başardı.

Son 50 yıldır dünyada tavuk eti sektörü daha sağlıklı bir gezegen sağlamak için kendini çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim uygulamalarına adıyor. Türkiye de son 30 yılda teknolojik alt yapısına yatırım yaparak dünya standartlarına ulaştı ve çevreye en duyarlı şekilde üretimini sürdürüyor. Tavuk eti sektörü, önümüzdeki yıllarda da dünyayı bulduğundan daha iyi durumda bırakmak için sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamaları geliştirmeye ve ilerletmeye devam edecek. Tavuk yetiştirmek ve üretmek, hemen hemen tüm diğer hayvansal tarım endüstrilerinden daha az bir çevresel ayak izine sahip bulunduğunu biliyor muydunuz? Peki tavuk eti sektörü çevresel etkiyi nasıl en aza indiriyor?

Çevreye saygılı üretim

Tavuk eti üretimi 50 yıl öncesine göre değerlendirildiğinde sektörün çevre ayak izi bugün yüzde 50 oranında azalttı.

Üretimde;

  • %75 daha az kaynak kullanılıyor.
  • %72 daha az üretim alanına ihtiyaç var.
  • %58 daha az su tüketiliyor.
  • % 39 daha az fosil yakıt gerekiyor.

Geliştirilen ar-ge çalışmaları neticesinde, tavuk beslenmesinde yemden yararlanma oranı artmış olup daha az kaynak kullanılıyor. Kanatlı atıklarının %95’inden fazlası geri dönüştürülür. Yetiştirme çiftliği altlıkları gübre olarak kullanılıyor. Ayrıca sektördeki firmalar geriye kalan atıkların geri kazanılmasını sağlayan Rendering tesislerine sahip. Bu tesislerde; üretilen hayvansal unlar pet hayvanları ve balık yemleri için ham maddeye dönüştürülüyor ve üretimde kullanılan suyun çevreye zararını önlemek için atık su arıtma tesisleri de var. İleri işlem tesislerinde kullanılan kızartma yağlar da yetkilendirilmiş kurumlar vasıtasıyla geri dönüşüme sunuluyor.

Yetiştirme sürecinde sera gazı emisyonlarında %36 azalma sağlandı. Tavuk eti sektöründe kuluçkahaneden çiftliğe ve işleme tesisine kadar olan sürecin yakın bölgeler  içerisinde olması öncelikle tercih ediliyor. Böylece hayvan sağlığı ve performansı üst düzeyde temin edilebildiği gibi tesisler arasında harcanan zaman ve nakliye emisyonları da azaltılmış oluyor. Dünyada ve ülkemizde tavuk eti sektörü, yılların deneyimine dayanan geleneksel uygulamalar ile ileri teknoloji uygulamalarını en inovatif yaklaşımlarla bir araya getirmeyi başardı. Sektörün bu yenilikçi yatırım ve uygulamaları çevre dostu üretim gerçekleştirilmesine katkı sağlıyor. 

Related Articles

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

21,988BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
0AbonelerAbone
- Advertisement -

Latest Articles